poniedziałek, 19 września 2011

Zapiekanka z dynią

                     

Obiecałam sobie, że nie poddam się jesiennej pogodzie. Aby mieć siłę do działania polecam dziś zapiekankę z dynią. Przyznam się szczerze, że pierwszy raz robiłam dynię. Napewno nie ostatni! Gorąco polecam.
Przepis pochodzi z mojej ulubionej strony www.kwestiasmaku.pl. Czerpię z niej wiele inspiracji.

Składniki ( 4 porcje):

garść suszonych borowików
200 g makaronu w kształcie rurek (u mnie - makaron kukurydziany)
1 duża podwójna
pierś kurczaka sól morska i świeżo zmielony pieprz
2 łyżeczki słodkiej
papryki w proszku 2 łyżki mąki
2 łyżki oliwy z oliwek
450 g upieczonej w piekarniku dyni, pokrojonej w kostkę
1/3 cytryny
1/2 cebuli, pokrojonej w kosteczkę
1 łyżka masła
1/2 szklanki bulionu z kurczaka
4 - 5 łyżek śmietanki do sosów 18%
4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
10 gałązek świeżego tymianku

 
Przygotowanie:
  • Grzyby opłukać, włożyć do rondelka i zalać 1 szklanką chłodnej wody. Moczyć przez 2 - 3 godziny lub minimum 1/2 godziny. Makaron gotować w osolonej wodzie kilka minut krócej niż podany czas na opakowaniu, odcedzić i włożyć do dużej formy żaroodpornej.
  • Piersi kurczaka przekroić na pół, wyciąć włókna i kostki. Opłukać i osuszyć. Oprószyć solą, pieprzem, papryką w proszku, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy i smażyć piersi po około 5 - 6 minut z każdej strony, aż będą ładnie zrumienione.
  • Dodać upieczoną dynię, doprawić solą i pieprzem, podgrzewać razem przez około 2 - 3 minuty. Wycisnąć sok z 1/3 cytryny i wyłożyć wszystko na makaron. Skórkę z cytryny pokroić na kawałki i poukładać przy brzegach w naczyniu.
  • Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy i zeszklić cebulkę. Grzyby wyjąć z wody (wywar zachować) i włożyć na patelnię, dodać 1 łyżkę masła i dusić na małym przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
  • Wlać wywar z grzybów, bulion z kurczaka, doprawić solą i pieprzem, zagotować. Wlać śmietankę i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i wymieszać z oliwą z oliwek extra virgin.
  • Wyjąć grzyby z patelni i powciskać je w przestrzenie między kurczakiem i dynią w naczyniu żaroodpornym. Całość polać sosem grzybowym z patelni. Do środka zapiekanki powciskać gałązki tymianku. Posypać świeżo zmielonym pieprzem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekać przez około 15 - 20 minut, aż kurczak będzie miękki w środku.

3 komentarze:

  1. ja dyni to chyba w zyciu nie jadlam ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedyś rodzice często kupowali dynię ale taką w słoiku w zalewie octowej, nigdy nie odwazyłam sie jej sprobować a teraz żaluje... pychotka. Był to mój pierwszy raz z dynią.... ale napewno nie ostatni!
    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak już jesteś przy kolorze pomarańczowym to polecam pieczone słodkie ziemniaczki lub puree z brukwi zmieszanej z marchwią, pychota. Jak tam przygotowania do wielkich urodzin małej?

    OdpowiedzUsuń