wtorek, 19 kwietnia 2011

Zapiekane jajeczko

Przepis na szybkie, proste ale jakże efektowne śniadanie.

Składniki:
4 jaja
20g masła
2-3 łyżki pokrojonych czarnych oliwek
2-3 łyżki posiekanych suszonych pomidorów
4 łyżki śmietanki Łaciatej 18%
Sól/pieprz

Przygotowanie:
Małe foremki wysmaruj masłem. Na dno każdej z nich wlej 1 łyżkę śmietanki Łaciatej, wbij 1 jajko, posyp oliwkami i pomidorkami, solą, pieprzem. Zapiekaj w kąpieli wodnej (małe foremki ułóż w naczyniu napełnionym do połowy wodą) przez około 9 minut w temperaturze 220 stopni. Przepis może być dowolnie modyfikowany, do jajek można dodać odrobinę wędzonego łososia, tuńczyka, szczypiorku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz