sobota, 16 kwietnia 2011

Filet z soli podany z aromatycznymii truskawkami, żurawiną i kuskusem

Uwielbiam ryby! Pod każdą postacią i w każdym wydaniu, a jeśli miałaby ona być na słodko... Lepiej chyba już być nie może! Mój mąż bardzo lubi przeróżne połączenia smaków- słodko-kwaśne, słodkie i słone... Przyznam się, że to nie lada sztuka dobrze dobrać takie przeciwieństwa. Ucze się pilnie. Staram się troszkę kombinować, łączyć różne smaki. Ten ryzykowny eksperyment okazał się bardzo udany. Polecam ;)

Składniki:
3 filety z soli,
oliwa z oliwek,
1 łyżeczka świeżego imbiru,
1 łyżeczka świeżego oregano,
1 łyżka sok z cytryny, 
1 szczypta soli,
1 szczypta pieprzu 
1 szklanku kaszy kuskus
łyżeczka słodkiej papryki
400 g truskawek
garść żurawiny
łyżka miodu
2 łyżki miodu

Sposób przygotowania:
Filety z soli posolić i popieprzyć, zalać sokiem z cytryny i odstawić na kilka godzin. Truskawki i suszoną żurawinę podsmażyć na maśle, dodać miód, smażyć przez 5 minut. Solę podsmazyć na oliwie z oliwek z dwóch stron.
Kaszę kuskus wsypać do miseczki, zalać wrzątkiem z solą, dodać łyżeczkę świeżego imbiru i paprykę. Odstawić na ok 7 min pod przykryciem.
Aromatyczne truskawki ułożyć na talerzach, następnie dodać rybę, udekorować świeżymi listkami oregano oraz cytryną i skropić sosem powstałym podczas duszenia owoców.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz