poniedziałek, 11 kwietnia 2011

Obiadowa sałatka

Zmęczeni codziennym obżarstwem postanowiliśmy wprowadzić do swojej diety więcej warzyw i owoców, jeść mniej a lepiej. Niedziela to świetny czas na szybki obiad, szkoda marnować wolny czas na ślęczenie w kuchni… Szybka sałatka na podtrzymanie sił. Naprawdę polecam. Smacznie i szybko! Do naszej sałatki potrzebujemy:
·         Pierś z kurczaka (cała podwójna)
·         Rukola (ale może być każda sałata)
·         1 średni pomidor
·         Ogórek świeży
·         1 średnia cebulka
·         1 ząbek czosnku
·         Papryka żółta
·         1 gruszka
·         Czarne oliwki
·         Przyprawa do grilla Kamis
·         Sól, pieprz
·         Świeża bazylia do dekoracji
·         2 kromki czerstwego pieczywa
·         2-3 łyżki jogurtu  greckiego/bałkańskiego
·         Oliwa z oliwek
Zaczynamy od pokrojenia piersi z kurczaka w wąskie paseczki, doprawiamy solą, pieprze i przyprawą grillową. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, podsmażamy cebulkę i czosnek. Kiedy się zrumienią dodajemy zamarynowanego kurczaka i podsmażamy go.

W tym czasie kroimy pozostałe warzywa. Na talerzu rozkładamy sałatę, w moim wypadku rucolę, kładziemy na nią pokrojoną w plastry gruszkę.


Dodajemy wszystkie pokrojone warzywa oraz podsmażonego kurczaka. Posypujemy pokrojonymi oliwkami. Doprawiamy solą i pieprzem.  Do piekarnika rozgrzanego do 200°C wstawiamy na 2 min pokrojone w małą kostkę pieczywo.  Całość posypujemy grzankami. Na wierzch dodajemy łyżkę jogurtu greckiego i dekorujemy świeżą bazylią i gotowe!

                                      
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz