Zmęczeni codziennym obżarstwem postanowiliśmy wprowadzić do swojej diety więcej warzyw i owoców, jeść mniej a lepiej. Niedziela to świetny czas na szybki obiad, szkoda marnować wolny czas na ślęczenie w kuchni… Szybka sałatka na podtrzymanie sił. Naprawdę polecam. Smacznie i szybko! Do naszej sałatki potrzebujemy:
· Pierś z kurczaka (cała podwójna)
· Rukola (ale może być każda sałata)
· 1 średni pomidor
· Ogórek świeży
· 1 średnia cebulka
· 1 ząbek czosnku
· Papryka żółta
· 1 gruszka
· Czarne oliwki
· Przyprawa do grilla Kamis
· Sól, pieprz
· Świeża bazylia do dekoracji
· 2 kromki czerstwego pieczywa
· 2-3 łyżki jogurtu greckiego/bałkańskiego
· Oliwa z oliwek
Zaczynamy od pokrojenia piersi z kurczaka w wąskie paseczki, doprawiamy solą, pieprze i przyprawą grillową. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, podsmażamy cebulkę i czosnek. Kiedy się zrumienią dodajemy zamarynowanego kurczaka i podsmażamy go.
W tym czasie kroimy pozostałe warzywa. Na talerzu rozkładamy sałatę, w moim wypadku rucolę, kładziemy na nią pokrojoną w plastry gruszkę.
Dodajemy wszystkie pokrojone warzywa oraz podsmażonego kurczaka. Posypujemy pokrojonymi oliwkami. Doprawiamy solą i pieprzem. Do piekarnika rozgrzanego do 200°C wstawiamy na 2 min pokrojone w małą kostkę pieczywo. Całość posypujemy grzankami. Na wierzch dodajemy łyżkę jogurtu greckiego i dekorujemy świeżą bazylią i gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz