niedziela, 17 czerwca 2012

Niedzielne grillowanie


Nic nie smakuje lepiej jak  grillowanie w cudownej rodzinnej atmosferze.  Rozlegający się zapach grilla i skwierczącej na nim marynowanej karkówki napawa pozytywnym humorem. Karkówka, pieczone ziemniaczki w świeżych ziołach, młody bób z koperkiem i ciekawa sałatka. W dzisiejszym poście znajdziecie przepis na fantastyczną i szybką sałatkę. Od kiedy pojawiła się na moim stole robi furorę.

Potrzebujemy:
- 1 opakowanie rukoli
- 1 gruszka
- gorgonzola
- orzechy włoskie

Sos:
- łyżka oliwy
- łyżka miodu
- pół ząbka czosnu wyciśniętego przez praskę
- łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Do płaskiego naczynia wysypujemy rukolę ( wcześniej umytą i osuszoną ręcznikiem papierowym). Gruszkę obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plastry, sez kroimy w kosteczkę. Posypujemy orzechami, część z nich możemy drobniej pokroić, część zostawmy do dekoracji.
Do małego słoiczka wkładamy wszystkie składniki sosu i energicznie mieszamy. Całość polewamy przygotowaną mieszanką. Proponuję podawać z przyrumienioną, ciepłą jeszcze bagietką.

2 komentarze:

  1. Gruszka i gorgonzola to doskonałe połączenie. Świetna sałatka :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję i zapraszam do spróbowania ;)

    OdpowiedzUsuń