czwartek, 8 grudnia 2011

Made in China



Szczerze mówiąc nie przepadam za kuchnią  dalekiego Wschodu, zraziłam się kilka razy i ciężko było mi do niej wrócić. Postanowiłam jednak zrobić przyjemność moim bliskim, którzy za nią bardzo przepadają i musze Wam powiedzieć, że chyba przekonam się w końcu do tej kuchni i specyficznych jej smaków.  Danie to jest bardzo delikatne aczkolwiek wyraziste w smaku. Zasługą  tego jest zapewne sos sojowy.

Składniki:
opakowanie makaronu - nudle
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oleju (najlepiej sezamowego)
pierś z kurczaka
1 papryka
por (ok 5 cm)
przyprawa do dań Azjatyckich
świeży imbir
sól, pieprz
1 jajko
szczytpa kurkumy, curry, kolendry, cynamonu
szczypior lub świeża kolendra do dekoracji



Przygotowanie
Paprykę, por i kurczaka kroimy w cienkie paseczki i podsmażamy na rozgrzanej patelni lub woku. W tym czasie gotujemy makaron ( zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Jesli macie pod ręką zwykły makaron spagetti, też się sprawdzi! Kiedy mięso z warzywami podsmaży się, odgarniamy go na brzegi patelni, na środek wbijamy jedno jajko. Gdy zacznie się ścinać, wymieszać. Dodajemy ugotowany makaron i podsmażamy wszytsko ok 5min. Dodajemy sos sojowy i wszytskie przyprawy wedle uznania. Możemy dolać kilka kropel wody. Wszystko podajemy ze świeżym szczypiorkiem lub kolendrą. Danie to można modyfikować na wiele sposobów np. zamiast kurczaka polecam krewetki, zamiast pora - pędy bambusa itd itd.
Smacznego!
Natka.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz