wtorek, 22 listopada 2011

Szybki mus z awokado


Szybka i efektowna, lekko kwaskowa zupa- krem z awokado. Polecam na przystawkę gdyż skutecznie pobudza nasze kubki smakowe. 

Składniki:
  • 1 dojrzałe awokado
  • ząbek czosnku
  • sok z połowy cytryny lub limonki
  • 100ml śmietany lub jogurtu naturalnego
  • szklanka bulionu 
  • sól pieprz do smaku
  • szczypta kurkumy
Przygotowanie:
Dojrzałe awokado obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę. Polewamy sokiem z cytryny, dodajemy czosnek. Wszystko miksujemy na gładki krem. Dodajemy śmietanę i bulion. Wszystko jeszcze raz mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dla chętnych polecam szczyptę mielonej kurkumy. Podajemy lekko podgrzane, najlepiej z chrupiącą grzanką!

2 komentarze:

  1. Kiedyś kupiłam awokado. Leżało, leżało, nie wiedziałam co z nim zrobić, aż czarne się zrobiło. Takie w sałatce mi nie smakuje, ale zupa, hmmm... nie wiem.
    aga

    OdpowiedzUsuń