Szybka i efektowna, lekko kwaskowa zupa- krem z awokado. Polecam na przystawkę gdyż skutecznie pobudza nasze kubki smakowe.
Składniki:
- 1 dojrzałe awokado
- ząbek czosnku
- sok z połowy cytryny lub limonki
- 100ml śmietany lub jogurtu naturalnego
- szklanka bulionu
- sól pieprz do smaku
- szczypta kurkumy
Przygotowanie:
Dojrzałe awokado obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę. Polewamy sokiem z cytryny, dodajemy czosnek. Wszystko miksujemy na gładki krem. Dodajemy śmietanę i bulion. Wszystko jeszcze raz mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dla chętnych polecam szczyptę mielonej kurkumy. Podajemy lekko podgrzane, najlepiej z chrupiącą grzanką!
Ciekawie brzmi ;)
OdpowiedzUsuńAsica
Kiedyś kupiłam awokado. Leżało, leżało, nie wiedziałam co z nim zrobić, aż czarne się zrobiło. Takie w sałatce mi nie smakuje, ale zupa, hmmm... nie wiem.
OdpowiedzUsuńaga