środa, 23 listopada 2011

małe szaleństwo...



Przychodzi taki moment, że masz ochotę na coś wykwintnego i poczuć się jak w luksusowej restauracji. Mało kogo z nas stać na częste wizyty w takich miejscach, warto zatem tworzyć piekne rzeczy w domu, własnymi rękami. Uwierzcie mi, że sprawia to podwóją radość! Widzę tylko jeden minus- trzeba później sprzątać w kuchni... ale zaszalejmy, myslę, że warto!
Chciałabym podzielić się z Wami czymś niesłychanie prostym ale bardzo efektownym!

Składniki:
  • 1 duża marchew
  • twarożek naturalny
  • garść orzechów ( wedle uznania, ja użyłam dziś orzechów włoskich)
  • sól, pieprz
  • bazylia do dekoracji
  • ocet balsamiczny (kilka kropel)
Przygotowanie:
Marchew kroimy bardzo cieniutko. Wkładamy do nagrzanego piekarnika (170C) na kilka minut. Wyciągamy z piekarnika. Gdy marchewka stygnie, przygotowujemy twarożek. Nie nakładajmy farszu na ciepłą marchewkę! Mieszamy orzechy z białym delikatnym naturalnym twarożkiem i doprawiamy do smaku. Z twarożku formujemy małą kuleczkę i układamy na chipsie z marchewki. Całość dekorujemy bazylią i octem balsamicznym. Polecam na przystawkę!


5 komentarzy:

  1. Ty to masz kulinarne pomysly ;)

    Asica

    OdpowiedzUsuń
  2. sama wymyslasz te przepisy czy skads "pozyczasz"? bo jesli sama to gratuluje pomyslow!:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wiesz co no staram się wymyślać sama. Ten ostatni pomysł (pasta orzechowa z chipsem z marchewki to mój pomysł, który powstał na poczekaniu po otwarciu lodówki ;)
    Dużo eksperymentuję, wiele potraw nie widzi światła dziennego bo uważam je za niedoskonałe. Ostatnie dni spędzam w kuchni, jestem w wirze tworzenia przed Świętami :) Mam nadzieje jeszcze nie raz Was zaskoczyć!
    Dziękuję za miłe słowa, one bardzo mnie nakręcają!! ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo mi się podoba taka przystawka, jej forma jak i połączenie smakowe, te orzechy z marchewką i balsamico - brzmi fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. super przepis. obserwuję i zapraszam do siebie

    OdpowiedzUsuń