Proponuję Wam mega szybką przystawkę, którą ja podaje akurat jako małą i lekką kolację. Może posłużyć jako starter do dalszego jedzenia, bo naprawdę świetnie pobudza kubki smakowe. Będziemy potrzebować:
- 1 Bakłażan ( może być tez opcja z cukinią)
- 2 Pomidorki
- 1 kulka mocarelli
- Zioła – oregano, tymianek
- Rucola (opcjonalnie)
- Czosnek
- Sól, pieprz
Zaczynamy od pokrojenia bakłażana lub cukinii w plastry o grubości ok. 2cm. Solimy i odstawiamy na ok. 30min aż puszczą wodę. Odsączone warzywa podsmażamy na patelni grillowej. Jeśli nagle pojawi się wygłodniały gość możecie pominąć nawet ten etap (podsmażania na patelni grillowej) i od razu wszystkie produkty wstawić do piekarnika. Nagrzewamy piekarnik do ok. 180 stopni. Na blachę wykładamy papier aby nasze warzywa nam nie przywarły. Kolejno układamy bakłażan, pomidorka posypujemy czosnkiem i ziołami. Następnie kładziemy plaster mocarelli. Następnie w tej samej kolejności układamy jeszcze jedną warstwę aż powstanie mała wieżyczka. Całość posypujemy solą, pieprzem i ziołami. Całość wkładamy do piekarnika na ok. 10min, aż ser się stopi. Jeśli wcześniej nie podsmażaliście bakłażana to proponuję aby nasza przystawka posiedziała w piekarniku nieco dłużej ok. 15 min. Przystawkę podajemy na liściach rucoli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz