czwartek, 14 kwietnia 2011

Cannelloni z wołowiną

Uwielbiam włoski klimat, temperament no i włoską kuchnię... Dziś przedstawiam Wam mój pomysł na makaron Cannelloni ( duże i szerokie rurki) z wołowiną.

Będziemy potrzebować:

70 dag mielonej wołowiny
1 puszka krojonych pomidorów
1 op makaronu cannelloni
1-2 ząbki czosnku (według uznania)
1-2 cebule
1 kula mozarelli
fix knorr bolognese 
sól, pieprz
przyprawa do kuchni włoskiej Kamis
tymianek, oregano
4-5 łyżek oleju lub oliwy z oliwek
Sos beszamelowy
2-3 łyżki masła
2 łyżki mąki
1,5 szklanki mleka
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Na opakowaniu makaronu jest napisane, że nie trzeba wcześniej go gotować, ale polecam Wam wcześniej wrzućić go do wrzątku  na 4-5 minut. Makaron wrzucamy do osolonej, wrzącej wody z odrobiną oleju. Kilka razy mieszamy.

2. Makaron wykładamy na talerz bądz tacę, aby wysechł

3. Mięso mielone wrzucamy na rozgrzaną patelnie, dodajemy cebulę i czosnek (pokrojone w kostkę), solimy i pieprzymy. Smażymy ok 10 min.

4. W oddzielnym naczyniu mieszamy fix knorra z wodą i dodajemy go do mięsa. Mieszamy.

5. Dodajemy pomidory z puszki i mieszamy z przyprawami wedle gustu, ja dodałam pieprzu, soli, oregano i tymianku.

6. Gotujemy na mocnym ogniu zeby lekko odparowało. Sos nie może być za rzadki, gdyż ciężko będzie nafaszerować nim makaron.

7. Najtrudniejsze jest faszerowanie rurek mięsem. Niestety nie mam profesjonalnego sprzętu, użyłam małej łyżeczki. Kiedy już sie z tym uporamy (najlepiej faszerowac chłodnym farszem) układamy makaron w naczyniu żaroodpornym. Jesli zostanie Wam więsej farszu, mozna polać nim nasz makaron.





8. Całość polewamy sosem beszamelowym ( szybki i prosty przepis na sos beszamelowy znajdziecie tu: http://kotlet.tv/sos-beszamelowy-bechamel )



9. Posypujemy mozarellą. Wkładamy na 15-20minut do rozgrzanego piekarnika. Czekamy aż ser się rozpuści, możemy sprawdzić widelcem czy marakon jest miękki.



SMACZNEGO! ;)

2 komentarze: