czwartek, 19 lipca 2012

30 minut Natalii


Zainspirowana moim nowym prezentem ( książką Jamiego Oliwiera), którego programy oglądam od dawna postanowiłam wykonać jeden z przepisów, a mianowicie:
Zestaw: kurczak w musztardzie, zapiekanka ziemniaczana i affogato. 
Przyznam się szczerze iż do tego zestawu była jeszcze sałatka ze świeżej botwinki, niestety nie udało mi się jej dostać w pobliskim sklepie. Wedlug Jamiego ten cały zestaw powiniem zająć nie więcej niż 30 min. Niestety jak jest to niemożliwe, zdecydowanie zajmuje więcej czasu, szczególnie że przepisy są lekko chaotyczne. Łącznie te 3 przepisy zajęły  mi ok 45 min.
Zacznijmy od kurczaka w musztardzie (porcja dla 2 osób)

Potrzebujemy:
jedna podwójna pierś z kurczaka
2łyżki gorczycy w proszku
śmietana 12%
2 ząbki czosnku
por ( jasnozielona część) 
białe wino
duża łyżka musztardy francuskiej
kilka gałązek świeżego rozmarynu (ja dałam suszony)
pieprz, sól
oliwa z oliwek 

Zerwij listki rozmarynu, drobno posiekaj i posyp nimi kurczaka. Każdą pierś posyp łyżeczką gorczycy, posól i popieprz. Skrop oliwą z oliwek i połóż na rozgrzaną patelnię również polaną oliwą. Łopatką przyciśnij pierś aby dobrze się usmazyła. Powinno to zająć ok 8-9 min na każdą ze stron.
Oczyść pod wodą pory, przetnij je wzdłuż i porkój na cieniutkie plasterki i połóż na patelni obok kurczaka. Posmaż wszytsko ok 3-4 min, następnie dodaj nieobrane ząbki czosnku, wymieszaj pory i dolej troszkę wina. Smaż wszytsko ok 4 min, następnie upewnij się, że kurczak jest dobrze usmażony (równiez w środku). Wlej na patelnię dwie duże łyżki śmietany, zamieszaj. Całość przykryj folią aluminiową, skręć ogień. Po kilku minutach wyłącz palnik a pierśi przełuż na deskę i pokrój na nieregularne kawałki. Wmieszaj do sosu na patelnię czubatą łyżkę musztardy ( dobrej jakości), posmakuj i ewentualnie dopraw do smaku. Sos przełóż łyżką na półmisek i ułóż kawałki kurczkaka. Skrop oliwą i postaw na stole. 


Ogólnie, po pierwszym zapoznaniu się z książką Jamiego, muszę stwierdzić, iż rzeczywiście potrawy są smaczne, łączą się ciekawymi smakami i aromatami. Osobiście lubie Go za lekkie niechlujstwo i roztrzepanie. Podoba mi się, że potrawy podzielone są na gotowe, sprawdzone zestawy ( to rzeczywiscie bardzo ułatwia, nie ma problemu z deserem a nawet napojem do danej potrawy). Wszytsko sprawia wrażenie bardzo przemyślanego.
Wraz z mężem prowadzimy w domu nasz wewnętrzy system oceniania różnych potraw, dzieki czemu wiemy co nam smakowało bardziej a co mniej, do czego chętniej wracamy itd. Dzisiejszy zestaw został oceniony (w skali 0-10) na dość wysokie (naszym podniebieniem) 6,5!
Jutro przedstawię Wam resztę przepisów z tego zestawu. 
Serdecznie zapraszam!
Natka 

3 komentarze:

  1. Jestem bardzo ciekawa smaku tego kurczaka. Wygląda świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Myślę, że 45 minut to i tak niezły czas;) A książki Jamiego znam i uwielbiam. To chyba moje ulubione książki kucharskie.

    OdpowiedzUsuń
  3. znam programy Jamiego od dawna, juz od jakiegos czasu miałam zamiar zakupić książkę, kiedys korzystałam z jakiś przepisów z internetu ale na szczęście mąż przyszedł z pomocą z małym prezencikiem ;)

    OdpowiedzUsuń