niedziela, 15 kwietnia 2012

Pomarańczowy schab

                                                     

Długo szukałam dobrej okazji na ten przepis. W końcu przyszły Święta i rodzinne obiady a przecież to najepszy sposób na wyjątkowe potrawy. Przedstawiam Wam mój przepis na pyszną pieczeń schabową w pomarańczowo- cebulowym, słodkim sosie. Do wykonania tej wykwintnej potrawy potrzebujemy:

- 1kg schabu bez kości (plus woreczek do pieczenia)
- łyżka oliwy
- 2 łyzki wody
- 2 słodkie pomarańcze
- 2 małe czerwone cebulki
- łyżka masła
- świeży rozmaryn
- ząbek czosnku
- sól pieprz
- laska cynamonu

Przygotowanie:
Zaczynamy od natarcia schabu solą i pieprzem. Nacinamy po srodku kieszonkę i wkładamy do środka pomarańcze pokrojone w mniejsze kawałki. Proponuję wyciąć wszystkie białe skórki gdyż są gorzkie. Nafaszerownay schab wkładamy do woreczka, dodajemy łyżkę oliwy  i wodę. Dzięki temu nasze mięso będzie miękkie i bardzo soczyste. Dodajemy kilka gałązek rozmarynu, może być tymianek i ząbek czosnku. Zamykamy szczelnie woreczek i odkładamy na 2 godziny aby schab przeszedł wsyztskimi zapachami.  W tym  czasie, w małym rondelku roztapiamy masło, dodajemy cebulkę i czekamy aż się zeszkli. Dodajemy pokrojone pomarańcze, czekamy aż się zredukuje. Po tym czasie dodajemy pokrojone pomarańcze i laskę cynamonu. Na wolnym ogniu podgotowujemy wszystko. Wyjmujemy cynamon i miksujemy, w razie gdy zostaną włókna pomarańczy możemy przecedzić przez siteczko. Schab pieczemy w 200stopniach przez ok 60min. Przed końcem pieczenia możemy nakuć woreczek, skórka będzie bardziej chrupiąca. Proponuję podawać w podsmażonymi kopytkami lub grillowanymi ziemniaczkami. Mniam !



2 komentarze: