niedziela, 18 marca 2012

"Boeuf strogonow"



Już dawno chodził za mną dobry węgierski gulasz. W końcu dziś nadszedł na niego czas! Niedziela to najlepszy czas na kuchennie eksperymenty. Obiad przygotowałam już z samego ranka, tak abyśmy później mogli wykorzystać piękną pogodę i wyjść na długi spacer, po którym taki obiad smakuje podwójnie dobrze.
Przedstawiam Wam dzisiaj gulasz, coś w rodzaju strogonowa, z tym że z mięsa wieprzowego, które szybciej się gotuje i według mnie jest smaczniejsze.

Potrzebujemy:
400g szynki wieprzowej
20dag pieczarek
1ząbek czosnku
papryka czerowna
średnia cebulka
2-3łyżki koncentratu pomidorowego
1 szklanka bulionu
2 łyżki oleju
sół, pieprz
przyprawa do gulaszu, papryka czerwona słodka
łyżka gęstej śmietany

Przygotowanie:
Na rozgrzany olej wsupujemy drobno pokrojoną cebulkę. Kiedy się lekko zrumieni dodajemy mięso pokrojone w kostkę (średniej wielkości). Podsmażamy aż mięsko ładnie się przyrumieni. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, drobniutko pokrojony czosnek i plasterki pieczarek. Wszytsko dusimy ok 10 min. W tym czasie szklankę bulionu mieszamy z przecierem pomidorowym. Kiedy mięso i warzywa będą miekkie dolewamy przecier z bulionem. Gotujemy wszytsko na wolnym ogniu ok 10min. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wedle uznania dodajemy przyprawę do gulaszu (dodałam Kotani) oraz paprykę słodką.  Ja dziś podałam mój gulasz z pampuchami drożdżowymi (kupiłam gotowe, polecam Virtu). Całość polewam łyżką gęstej śmietany. Pycha!

1 komentarz: