piątek, 28 października 2011

Aromatyczny łosoś w beszamelu

Uwielbiam łososia, pod każdą postacią - surowego, wędzonego i pieczonego...
Zachęcam jeść ryby i dawać je dzieciom. Moja Maja je rybki juz od 6 miesiąca życia i teraz nie protestuje. Dziś proponuję łososia z sosem beszamelowym!

Potrzebne będą (dla dwóch osób dorosłych i jednego malucha )
2 dzwonki łososia norweskiego
świeży koperek
kilka ziemniaków
sól pieprz
sok z cytryny
tymianek

Sos beszamelowy
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1 szklanka mleka
łyżeczka gałki muszkatołowej
sól, pieprz

Łososia skrapiamy sokiem z cytryny, solimy i pieprzymy. Odstawiamy na godzinkę do lodówki. Obrane ziemniaki doprowadzamy do wrzenia i odcedzamy. Przekładamy do naoliwionej brytfanki i sypiemy świeżym tymiankiem. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy aż się zrumienią. Do piekarnika dokładamy łososia i czekamy aż się podpiecze.W tym czasie robimy sos.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła i dodajemy 2 łyżki mąki. Na małym ogniu łączymy oba składniki. Kiedy nie będzie już grudek dolewamy mleka ( w zależności 1-1,5 mleka) i dodajemy gałkę oraz doprawiamy solą i pieprzem.
Upieczonego łososia polewamy sosem i posypujemy koperkiemi podajemy z ziemniaczkami. Do tego zestawu polecam kapustkę kiszoną.


2 komentarze:

  1. Ja rybke chetnie, ale moj Krzys i Dusia absolutnie nie ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. blog naprawdę fajny
    dlaczego tak rzadko piszesz???
    wiecej proszę

    OdpowiedzUsuń