sobota, 18 czerwca 2011

Lazania z cukinią i bakłażanem

Syte danie zapiekane w piekarniku z bogatą ofertą warzyw, mozzarellą i makaronem.

Składniki:
1kg bakłażanków
8 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżka masła (najlepiej czosnkowo-ziołowego)
500g cukinii pokrojonej w plastry
sól i pieprz
250g h pomidorów
kulki ozzarelli
600g przetarych pomidorów
6 płatów makaronu lazanii (obgotowanych)
sos beszamelowy
60g świeżo startego parmezanu
1 łyżka suszonego oregano

Sposób przygotowania:
1. Bakłażany pokroić w cienkie plastry, obsypać solą i odstawić na 15-20min aż puszczą wodę. Następnie opłukać i osuszyć, dzięki temu bakłażan nie będzie gorzki.




2. Oliwę rozgrzać na patelni. Wrzucić połowę bakłażanów, obsmażyć z dwóch stron. Odsączyć. To samo robimy z drugą połową bakłażanów.

3. Masło czosnkowe rozgrzewamy na patelni i obsmażamy plastry cukinii na złoty kolor przez 5-6 min. Odsączyć.

4. Połowę bakłażana i cukinii ułożyć na dnie formy do zapiekanek. Solimy i pieprzymy do smaku. Nastepnie układamy połowę pokrojonej mozzarelli, na to wlewamy tarte pomidory i przykrywamy plastrami lazani. Czynność powtórzyć i zakończyć ponownie warstwą lazanii.


5. Na wierzch wlać sos beszamelowy, posypać parmezanem i oregano. Lzanię zapiekać w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 35min. Po zrumienieniu wyjąć i podawać! Smacznego!
Podpowiedz: Przepis na prosty i szybki sos beszamelowy znajdziecie na stonie http://www.kotlet.tv/ !




1 komentarz: