Od dawna miałam na niego ochotę, niestety nie mam odpowiedniego sprzętu aby tak szybko i skutecznie zetrzeć ziemniaki ale … mama ma taki sprzęt! Tym sposobem wkręciłam się na pyszny placek po cygańsku z przepisu mojej mamy. Naprawdę polecam!
Składniki:
ok. 600g młodych ziemniaków
1 średnia cebulka
1 jajko
troszkę mąki
1 łyżka majeranku
sól, pieprz
ok. 500g chudej wołowiny pokrojonej w malutką kosteczkę
1 papryka czerwona
kilka pieczarek
puszka kukurydzy
sałata lodowa
czarne oliwki
feta
sos czosnkowy, ewentualnie łyżka jogurtu naturalnego
oliwa do smażenia
Przygotowanie
1. Ziemniaki obieramy ze skórki, kroimy z drobną kostkę. Dodajemy cebulkę, przyprawy i trochę mąki oraz jedno jajko. Całość miksujemy na jednolitą masę a raczej papkę ;)
2. Wołowinę gotujemy na małym ogniu przez ok. godzinę aż zmięknie ( wtedy dopiero doprawiamy do smaku) Dodajemy paprykę, majeranek możemy wrzucić pieczarki bądź inne suszone grzybki.
3. Placki smażymy na rozgrzanej oliwie z obu stron aż placki ładnie się zrumienią
4. Gotowe placki dekorujemy sałatą, dodajemy wołowinkę, kukurydzę, oliwki i fetę. Całość polewamy sosem czosnkowym bądź jogurtem naturalnym.
Dziękuję za zaproszenie - bardzo podoba mi się idea tego bloga, tym bardziej, że obecnie jestem w 5 miesiącu ciąży :) Będziemy zatem zaglądać, pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńCygańskie placki? Nie jadłam jeszcze! Czas nadrobić :)) pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy!:)
OdpowiedzUsuńA zdjęcia to przede wszystkim kwestia jasnego obiektywu, ponadto przydatny jest też statyw. Pozdrawiamy!
Witam :)
OdpowiedzUsuńPrzeglądałam właśnie komentarze u siebie i natknęłam się na Twój blog. Bardzo ciekawe przepisy, i gratuluję rzetelnego prowadzenia. Jeśli chcesz możemy oczywiście wymienić się linkami. Pozdrawiam :)
Kasia, moda-uroda.blog.onet.pl