niedziela, 15 maja 2011

Placek po cygańsku

Od dawna miałam na niego ochotę, niestety nie mam odpowiedniego sprzętu aby tak  szybko i skutecznie zetrzeć ziemniaki ale … mama ma taki sprzęt! Tym sposobem wkręciłam się na pyszny placek po cygańsku z przepisu mojej mamy. Naprawdę polecam!
Składniki:
ok. 600g młodych ziemniaków
1 średnia cebulka
1 jajko
troszkę mąki
1 łyżka majeranku
sól, pieprz
ok. 500g chudej wołowiny pokrojonej w malutką kosteczkę
1 papryka czerwona
kilka pieczarek
puszka kukurydzy
sałata lodowa
czarne oliwki
feta
sos czosnkowy, ewentualnie łyżka jogurtu naturalnego
oliwa do smażenia

Przygotowanie
1.       Ziemniaki obieramy ze skórki, kroimy z drobną kostkę. Dodajemy cebulkę, przyprawy i trochę mąki oraz jedno jajko. Całość miksujemy na jednolitą masę a raczej papkę ;)
2.       Wołowinę gotujemy na małym ogniu przez ok. godzinę aż zmięknie ( wtedy dopiero doprawiamy do smaku) Dodajemy paprykę, majeranek możemy wrzucić pieczarki bądź inne suszone grzybki.
3.       Placki smażymy na rozgrzanej oliwie z obu stron aż placki ładnie się zrumienią
4.       Gotowe placki dekorujemy sałatą, dodajemy wołowinkę, kukurydzę, oliwki  i fetę. Całość polewamy sosem czosnkowym bądź jogurtem naturalnym.



           

4 komentarze:

  1. Dziękuję za zaproszenie - bardzo podoba mi się idea tego bloga, tym bardziej, że obecnie jestem w 5 miesiącu ciąży :) Będziemy zatem zaglądać, pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cygańskie placki? Nie jadłam jeszcze! Czas nadrobić :)) pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękujemy!:)
    A zdjęcia to przede wszystkim kwestia jasnego obiektywu, ponadto przydatny jest też statyw. Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam :)
    Przeglądałam właśnie komentarze u siebie i natknęłam się na Twój blog. Bardzo ciekawe przepisy, i gratuluję rzetelnego prowadzenia. Jeśli chcesz możemy oczywiście wymienić się linkami. Pozdrawiam :)
    Kasia, moda-uroda.blog.onet.pl

    OdpowiedzUsuń