środa, 4 maja 2011

Hiszpański omlet

Proponuję Wam szybki pomysł na ciekawe śniadanie czy przekąskę w ciągu dnia. Lubię przepisy, które można dowolnie modyfikować, dodawać produkty na które aktualnie mamy ochotę, a to jeden z nich. Mój omlet to propozycja zimnej przekąski w ciągu dnia.

Składniki:

4 jajka
1 pomidor pokrojony w kostkę
1cukinia pokrojona w kostkę
1 średnia cebulka drobno posiekana
3 ziemniaki ugotowane i pokrojone w kostkę
kilka plasterków szynki posiekanej w kostkę (polecam coś wędzonego)
ząbek czosnku
sól, pieprz
świeże zioła
masło do smażenia

 Przygotowanie:
Zaczynamy od podsmażenia na maśle ugotowanych ziemniaków, następnie dodajemy pomidora, cukinię i cebulkę i szynkę. Podsmażamy kilka minut. W misce ubijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem. Wsypujemy wszytskie posiekane świeże zioła (bazylia, oregano, tymianek lub pietruszkę). Warzywa zalewamy jajkami i podsmażamy całość, aż zetnie się spód. Całość przykrywamy przykrywką i podsmażamy jeszcze ok 2-3minuty na malutkim ogniu. Delikatnie zsuwamy omlet. I już, gotowe! Ole!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz